KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A HAZUGSÁGVIZSGÁLATTAL KAPCSOLATOSAN


1., “Minél több a kérdés, annál pontosabb a vizsgálat?”

Nem. A mai korszerű és nemzetközileg is elfogadott vizsgálati módszerek sem teszik lehetővé, hogy egy kérdéssoron belül 3-4 lényegi (releváns) kérdésnél több szerepeljen. Egy megfelelő gyakorlattal rendelkező vizsgáló ennyi kérdésből is pontosan meg tudja állapítani egy személy szavahihetőségét.

Nem lehet hiteles egy olyan vizsgálat, amelynél a megrendelő által előre összeállított mind az 5-10  kérdést egy kérdéssoron belül felhasználják, ill. nem etikus, ha a feltett kérdések száma alapján történik a vizsgálat díjazása.

 

2., “A legújabb műszerrel lehet a legpontosabb vizsgálatot végezni?”

Csak részben. A vizsgálat eredményességét leginkább a “megfelelő kérdések” megtalálása, összeállítása, valamint a megfelelő értékelés biztosítja. Egy rosszul megfogalmazott kérdéssorral a legújabb hazugságvizsgáló készülék sem fog eredményt hozni.

Az ideális kérdéssor összeállítása pedig elsősorban a vizsgálatot végző szakember tapasztalatán múlik.  A vezető amerikai és kanadai poligráfos műszergyártók (Lafayette, Stoelting, Axciton, Limestone) ma kapható számítógépes készülékei mind alkalmasak egy korrekt hazugságvizsgálat elvégzésére, valamennyihez korszerű elemző szoftverek is társulnak. Hagyományos írókaros “analóg” vagy első generációs számítógépes készülékkel azonban ma már egy komoly szakember sem dolgozik.

Nem lehet hiteles egy olyan vizsgálat, amelynél 20-25 éves elavult készülékkel dolgozik a poligráfos vizsgáló! A vizsgálatra jelentkező teljes megtévesztése, hogy ezeket a régi technikákat a “legkorszerűbb”, “legmodernebb” jelzőkkel illetik.

 

3.,” A vizsgálat miatt keletkezett izgalom hazugságnak nézhető ?”

Nem. A vizsgálatot megelőzően a poligráfos szakembernek egy hosszabb  konzultáció során  tájékoztatnia kell a vizsgálat menetéről, a módszerről a jelentkezőket. Csak a kérdések előzetes egyeztetése után végezhető el a vizsgálat. Fontos, hogy egyértelműek, lényegre törőek legyenek a kérdések! Ezzel a hosszabb beavató interjúval egy gyakorlott szakember számára szinte teljesen kizárható az izgalom okozta feszültség vizsgálati eredményre történő befolyása.

 

4., “Egy rajzszög a cipőbe és máris becsapható a műszer?”

Ez a városi legenda sajnos nem igaz. Egy gyakorlott vizsgáló rendkívül könnyen azonosítani tud bármilyen, a vizsgálat eredményét manipulálni szándékozó módszert. Az elsősorban bűnügyeknél tapasztalható ún. “ellentevékenységek” felismerésére és kivédésére külön képzést kapott szakértőnk.

 

5., “A poligráfos hazugságvizsgálatnál pontosabb, alternatív hazugságvizsgálati technikák léteznek?”

Nem. Világszerte a poligráfos hazugságvizsgálatot tekintik az egyetlen bevált,  széles körben használható eljárásnak. Az Amerikai Poligráfos Társaság által validált vizsgálati módszerekkel 90% fölötti megbízhatósággal ítélhetők meg a vizsgált személyek állításai.

A Magyarországon éveken keresztül működő “grafometriás hazugságvizsgálat”-nak nevezett eljárás megbízhatóságát sosem sikerült hitelesen bizonyítani, emiatt 2016 áprilisában kitiltották őket valamennyi bíróságról.     http://index.hu/tudomany/altudomany/2016/04/15/kivagtak_a_grafologusokat_a_birosagrol/

Szintén “hazugságvizsgálat”-nak nevezik a hangelemzésen alapuló technikákat mint “réteges hangelemzés”, “hang stressz elemzés”, stb. Az Amerikai Poligráfos Társaság több évtizednyi kutatás után elvetette a módszert, amelynek megbízhatósága csak a véletlen szintjén mozog.   http://www.polygraph.org/review-of-voice-stress-based-technologies-for-the-detection-of-deception

Ennek megfelelően pl. az FBI sem foglalkozik a poligráfos hazugságvizsgálaton kívül a fenti módszerek egyikével sem.

 

Vannak még kérdései? Hívjon bátran vagy írjon, készséggel válaszolunk!

Telefon: +36 70 9466514

E-mail: info@transparenthuman.hu